Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Χρόνια Πολλά σε Όλους!!!

 
Χρόνια Πολλά σε όλους... μελισσόφιλους, μελισσοκόμους, μελισσάδες, φίλους και μη. 
Χρόνια Πολλά και γλυκά!!!

Χρόνια πολλά με υγεία, ευτυχία, αγάπη υπομονή, κατανόηση και ΤΥΧΗ...



γιατί είδατε τι πάθανε αυτοί στο Τιτανικό... όλο χαρά, υγεία και ευτυχία... αλλά από τύχη άστα να πάνε.


Εύχομαι όλος ο κόσμος να είναι καλά.

Καλή χρονιά σε όλους.

34753

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Υπήρχαν μελισσοκόμοι 9.000 χρόνια πριν!!!

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Οι άνθρωποι είχαν βρει τρόπο να αξιοποιούν τις μέλισσες ήδη από τη Λίθινη εποχή, πριν από 8.500-9.000 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή, η οποία μεταθέτει ακόμη πιο βαθιά στο παρελθόν τη σχέση των ανθρώπων με τις μέλισσες και τις ρίζες της ίδιας της μελισσοκομίας, η οποία παραμένει πάντως άγνωστο πότε ακριβώς ξεκίνησε.

Υπήρχαν μελισσοκόμοι 9.000 χρόνια πριν
Σκηνές από προϊστορικές βραχογραφίες στην υποσαχάρια Αφρική απεικονίζουν κυνήγι μελισσών, καθώς και τοιχογραφίες της Αιγύπτου των Φαραώ που δείχνουν σκηνές μελισσοκομίας, αλλά έως τώρα ήταν ασαφές κατά πόσο οι πρώτοι αγρότες ήσαν και μελισσοκόμοι, πράγμα που πλέον φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων ο καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας Κωνσταντίνος Κωτσάκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Έβερσεντ της Σχολής Χημείας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature".
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν χημικά ίχνη από κερί μελισσών σε τουλάχιστον 6.400 κεραμικά σκεύη των πρώτων γεωργών, σε πάνω από 150 νεολιθικές αρχαιολογικές τοποθεσίες σχεδόν όλης της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων στην Ελλάδα), της Βόρειας Αφρικής (Αλγερία) και της Εγγύς Ανατολής, οι οποίες χρονολογούνται προ 4.000 έως σχεδόν 9.000 ετών.
Η ανακάλυψη αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι οι πρόγονοί μας συνέλλεγαν μέλι από τις άγριες μέλισσες και ότι πιθανότατα η πρακτική της μελισσοκομίας όχι μόνο υπήρχε, αλλά και ήταν ευρέως διαδεδομένη. Όπως εξημέρωσαν διάφορα ζώα (σκύλους, χοίρους κ.α.), οι αρχαίοι αγρότες έκαναν κάτι ανάλογο με τις μέλισσες.
Το αρχαιότερο μέχρι σήμερα διακριτό χημικό «αποτύπωμα» κεριού μελισσών ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία Τσαταλχογιούκ της ανατολικής Τουρκίας, πριν από περίπου 7.000 χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μελισσοκομία είχε ήδη παρελθόν πίσω της, ήταν συνεπώς ακόμη παλαιότερη.
Όπως δήλωσε η ερευνήτρια γεωχημικός δρ Μελανί Ρόφετ-Σαλκ, «ο προφανέστερος λόγος για την εκμετάλλευση των μελισσών θα ήταν για το μέλι τους, το οποίο θα αποτελούσε ένα σπάνιο γλυκαντικό στο φαγητό για τους προϊστορικούς ανθρώπους. Όμως το κερί της μέλισσας μπορεί επίσης να χρησιμοποιείτο και για άλλους σκοπούς, όπως πρακτικούς, τελετουργικούς, διακοσμητικούς και ιατρικούς, π.χ. για τη στεγάνωση κεραμικών αγγείων».
Δεν έχουν ανακαλυφθεί ίχνη κεριού μελισσών πάνω από τον 57ο παράλληλο της Γης, π.χ. στη Σκωτία ή στη Σκανδιναβία, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε ένα βόρειο οικολογικό «σύνορο» για τους αγρότες-μελισσοκόμους, καθώς οι μέλισσες μάλλον δεν άντεχαν τις κλιματολογικές συνθήκες βορειότερα της Δανίας.
Γενετικές έρευνες δείχνουν ότι η μέλισσα εμφανίσθηκε στην Ασία πριν από περίπου 300.000 χρόνια και γρήγορα εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και στην Αφρική. Σήμερα, οι μέλισσες αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές από την κλιματική αλλαγή, τα εντομοκτόνα και τις ασθένειες.

πηγή/link (ΕΘΝΟΣ On Line 13/11/2015):

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64286769


32636

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Η κηρήθρα & τα τεχνητά φύλλα κηρήθρας... το ορθόν

Η κηρήθρα είναι βασικό τμήμα της φωλιάς των μελισσών, σε αυτή μεγαλώνει ο γόνος, σε αυτή αποθηκεύουν οι μέλισσες τις τροφές... πάνω σε αυτή γενικά δραστηριοποιείται το μελίσσι.

 



Η κηρήθρα όπως ξέρουμε γίνεται από κερί. Το κερί είναι μια λιπαρή ουσία που παράγει η μέλισσα τους κηρογόνους αδένες που βρίσκονται στην κοιλιά της, σε διάταξη κατά ζεύγη, σε τέσσερα σημεία. Από τους κηρογόνους αδένες το κερί βγαίνει σε λέπια, που η μέλισσα πιάνει με τα πόδια της, τα φέρνει στο στόμα της και τα πλάθει με τις σιαγόνες της για να σχηματίσει τις κερήθρες.
Οι μέλισσες που θα παράγουν κερί πρέπει να είναι "χορτασμένες από μέλι"... έχει υπολογιστεί ότι για να βγάλουν οι μέλισσες 1 κιλό κερί πρέπει να έχουν καταναλώσει προηγουμένως περίπου 7 με  9 κιλά μέλι.



 Στο να παράγουν κερί οι μέλισσες και να χτίσουν κερήθρες, επιδρούν πολλοί παράγοντες:
1.       Ορφανό μελίσσι δεν χτίζει ποτέ κερήθρες.
2.       Για να χτίσουν κερήθρες οι μέλισσες, η θερμοκρασία έξω από την κυψέλη πρέπει να είναι 20ο Κ. και πάνω.
3.       Οι μέλισσες χτίζουν κερήθρες τόσο πιο γρήγορα, όσο η βασίλισσα γεννά πολλά αυγά, για να της δώσουν χώρο να τα τοποθετήσει. Για αυτό το λόγο οι αφεσμοί στις κυψέλες όπου εγκαθίστανται χτίζουν κερήθρες με πολύ γρήγορο ρυθμό και μάλιστα όλες με κελιά εργατριών.
4.       Οι πολύ νεαρές μέλισσες (1-5 ημερών) δεν χτίζουν κερήθρες. Στην 15η μέρα της ηλικίας τους βρίσκονται στο ανώτατο όριο της κηροπλαστικής τους ικανότητας. Όσο προχωράει η ηλικία τους τόσο πέφτει αυτή η ικανότητα.
5.       Η εποχή επιδρά πολύ στην παραγωγή κεριού και το χτίσιμο κερηθρών. Η προχωρημένη άνοιξη, όταν ο καιρός ζεστάνει και η ανθοφορία προχωρεί, είναι η πιο κατάλληλη εποχή για το χτίσιμο κερηθρών, επειδή η γέννα της βασίλισσας επεκτείνεται και η ανάγκη χώρου για την απόθεση του γόνου και αποθήκευση μελιού είναι επιτακτική.
6.       Η αφθονία τροφών. Όσο η μελιτοφορία των λουλουδιών είναι πιο έντονη, τόσο και το χτίσιμο των κερηθρών προχωρεί γρηγορότερα. Ωστόσο, όταν η εποχή είναι περασμένη, στα τέλη του φθινοπώρου λ.χ., δε θα κατορθώσουμε να αναγκάσουμε τις μέλισσες να χτίσουν κερήθρες, όσο και να τις τροφοδοτήσουμε με σιρόπι ζάχαρης ή με μέλι. Θα το αποθηκεύσουν χωρίς να χτίσουν κεριά. Μόνο στη φθινοπωρινή μελιτοφορία του πεύκου και ιδιαίτερα του ρεικιού, εφόσον ο καιρός είναι αρκετά ζεστός, ώστε να τους επιτρέπει να πετούν, τότε χτίζουν κερήθρες.
Τα τεχνητά φύλλα κηρήθρας.

 
 
Αυτές είναι κηρήθρες "πατρόν" από μηχάνημα που τους δίνει το επιθυμητό σχήμα και που οι μέλισσες χτίζουν για να δημιουργησουν μια νέα κηρήθρα.
Το πλεονέκτημα σε σχέση με τις 100% φυσικές κηρήθρες είναι ότι οι κηρήθρες αυτές έχουν μόνο τα εξάγωνα που είναι σε μέγεθος για κελιά εργατριών... προκειμένου αφού χτηστούν και τις γονέψει το μελίσσι να μας δίνει όσο περισσότερο γίνεται εργατικό πληθυσμό και όχι κηφήνες.


Έτσι δίνοντας στις μέλισσες έτοιμες το πατρόν της κηρήθρας, αυτές το κτίζουν με δικό τους κερί και φτιάχνουν την κηρήθρα... έτσι εξοικονομούμε χρόνο και "χρήμα" καθώς μικρότερη παραγωγή κεριού από τις μέλισσες σημαίνει περισσότερο μέλι κατά τον τρύγο.
Πληροφοριακά, η ποσότητα του κεριού που περιέχουν 10 πλαίσια μιας κυψέλης είναι περίπου 1 κιλό.
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε κηρήθρες.

Για μένα το πιο σωστό είναι να φτιάχνετε τις τεχνητές κηρήθρες με το δικό σας κερί. Αυτό μπορεί να γίνει σε βιοτεχνία παραγωγής κηρήθρων ή στο χώρο σας με ατομικές πρέσες ειδικές για την εργασία αυτή.

Φυσικά όλοι κάποτε θα αγοράσουν φύλλα κηρήθρας και όταν έρθει η ώρα αυτή πρέπει να προσέξετε ορισμένα πράγματα. Καλά είναι να επιλέγετε ελληνικά τεχνητά κεριά ακόμα κι αν τα εισαγόμενα είναι πιο φτηνά. Το κερί από τρίτες χώρες μπορεί να περιέχει απαγορευμένες για την Ελλάδα ουσίες (που χρησιμοποιούν οι εκεί μελισσοκόμοι) και αυτές να μεταφερθούν στα προϊόντα μας.
Συνήθως τα καλής ποιότητας φύλλα κηρήθρας έχουν τέλειο "σχήμα" στα εξάγωνα, καλό χρώμα και ευχάριστο άρωμα φυσικού κεριού.
Αν όλα είναι όπως πρέπει αλλά δείτε στις κυψέλες σας τα νεα πλαίσια με φύλλα κηρήθρας κομμένα και χαλασμένα να ξέρετε ότι είναι συμπτώματα κακής ποιότητας τεχνητής κηρήθρας… που εκτός από κερί μπορεί να περιέχει και παραφίνη.

Μελισσoκομικός κόσμος

και ο κόσμος των μελισσών

31608 

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Εκπληκτικό Βίντεο: Τεχνική ανύψωσης μελισσοσμηνών... η μελισσοκομία σε άλλο επίπεδο!!!

Φίλες και φίλοι επιτέλους κάτι νέο. Συνάδελφοι χαίρομαι όταν έχω να σας δείξω νέα πράγματα και προπάντων όταν είναι για ενα θεμα που εσεις οι αναγνώστες ζητήσατε ξανά και ξανά: "Την ανύψωση μελισσοσμηνών" !!!
 

Οι μελισσοκόμοι όμως έχουν επινοήσει και δικούς τους τρόπους και αυτά που θα δείτε πιο κάτω αποτελούν προσωπική άποψη του cameraman σχετικά με μια νέα τεχνική ανύψωσης μελισσιών που μετά από πολλές δοκιμές και επιλογές που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια στα μελίσσια του, ελπίζω να μπορούμε να πούμε ότι την έχει τελειωποιήσει την μεθοδολογία προς ώφελος όλων μας.
 

Φυσικά καθε μελισσοκόμος έχει την δική του γνώμη για το θέμα που είναι σίγουρα σεβαστή. Ειδικά οι νέοι μελισσοκόμοι πρέπει με προσοχή να κουβαλάνε τα μελίσσια τους... αλλά και οι παλιοί μελισσοκόμοι θα έχουν όφελος να το παρακολουθήσουν αυτό το μοναδικό βίντεο. 

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΗΧΟ!!!!


Είμαι σύγουρος ότι κάτι νέο μάθαμε πιστεύω και από αυτό το βίντεο και για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται το πόσο λίγα γνωρίζουμε τελικά για αυτό το έντομο.



Ευτυχώς, εδώ, στο μπλοκ αυτό των μελισσοκόμων, το #1 κατά γενική ομολογία και σας ευχαριστώ που με πιστεύετε όταν το λέω αυτό...
 μπορούμε και προσφέρουμε...

Δωρεάν μεταλαμπάδευση της μελισσοκομικής γνώσης προς όλους!!!!


Καλή χρονιά να έχουνε τα παιδιά σας στο σχολείο!!!!


30215 

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Είμαι Μελισσοκόμος τι θα γίνει αν ψηφίσω ΟΧΙ, τι θα γίνει αν πω ΝΑI;

Δημοψήφισμα 2015,
ναι ή ου;

Image result for δημοψηφισμα 2015 γιατί ναι  

και ξαφνηκά το αν θα σωθεί η Χώρα μας εξαρτάτε από το τι θα ψηφίσουμε μεθαυριο στο δημοψήφισμα....

Αυτό το ακούω κάθε φορά που έχουμε εκλογές, αλλά αυτή τι φορά έχω την αίσθηση ότι πρόκειτο για κάτι διαφορετικό. Αισθάνομαι κάπως!!! Και για να είμαι ενημερος, μια και βρέχει σήμερα, το έριξα στην μελέτη. Διαβάζω από εδώ, διαβάζω από εκεί ... άκρη δεν βγάζω!!! 

Ανοίγω τα κανάλια και όλοι μάγκες είναι και φωνακλάδες...  από ανθρώπους που δεν κουραζονται για να βγάλουν το ψωμί τους τι περιμένεις. Ας έρθουν μαζί μου μια μέρα στα μελίσσια και όταν γυρίσουμε πίσω το βράδυ και το ποτίρι με νερό με συνιάλο θα το ζητήσουν.

Όσο πιο πολύ το ψάχνω αρχίζω και πιστεύω ότι τζάμπα μου πάει η μέρα και ότι οι αληθινές ιστορίες, αυτές με τις τράπεζες κλπ θα μας ακολουθούν. Γιατί ότι και αν είναι το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, βλέπω την καθημερινότητα μου να γίνετε ακόμα πιο δύσκολη.

Ευτυχώς που πάμε στα μελίσσια και ξεχνάμε λίγο την όλη φάση... μακάρι να ανοίξει ο καιρός, να κάνουμε και το τρύγο μας και θα την βρώ εγώ την άκρη με τον φούρναρι στην τελική:

Ψωμί αυτός....

Μέλι εγώ!!!

Image result for bread and honey

Οπότε το ερώτημα "Είμαι Μελισσοκόμος τι θα γίνει αν ψηφίσω ΟΧΙ, τι θα γίνει αν πω ΝΑI;" μάλλον είναι ριτορικό στην τελική.


28761


Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ; Σούπερ συνταγή με Κρεμόριο σε μελισσοτροφή

Το διάβασα αυτό...

‘‘Το κρεμόριο είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, και προέρχεται από την ψίχα του σταφυλιού.
Η ιδιότητα του είναι να αποτρέπει την κρυστάλλωση της ζάχαρης και είναι αυτό που πετυχαίνει την ιμβερτοποίηση της τροφής.
‘‘

για μια δίθεν σούπερ μελισσοτροφή... αλλά προσοχή... δεν είναι έτσι!!!

Τα εκεί σχόλια κατατοπιστικά ότι υπάρχει πρόβλημα:
 

Ανώνυμος είπε...

Βασιλη δεν είναι καλός αυτος ο τρόπος. Αυτο γιατι όπως βλεπεις και στο βίντεο δεν διαλύεται όλη ζάχαρη-κρυσταλώνει με αποτέλεσμα να πετανε τα μελίσσια αρκετη ποσότητα ζάχαρης. Αυτο το μιγμα που δείχνεις είναι πετρωμένο. Το εχω δοκιμάσει κιολας. Δεν είναι τυχαίο που για βανίλια βραζουν τη ζάχαρη παραπάνω. Ομως αν το κανουμε εμεις με το κρεμώριο δεν θα πετυχουμε το ίδιο γιατι πρεπει το μιγμα να αναδευεται και να κρυώσει αμέσως και να γινει χλιαρο αμέσως ωστε να μη γινει η τροφή τοξική λόγω hmf. Αυτο επιτυγχανεται με την ψύκτρα της βανιλομηχανής.Μ ε κατσαρόλα και πατεντες είναι ασύμφορο και το αποτέλεσμα μάπα.
27 Μαρτίου 2015 - 7:11 μ.μ. 
 

Η απάντηση:

MELISSOCOSMOS είπε...
7.11 Τον δοκίμασες και δεν τον βρήκες καλό;

Ειναι μαλάκες στο εξωτερικό που τον χρησιμοποιούν λες;
Αυτο το πραγμα να έχουμε άποψη για ολα και χωρις να δοκιμάζουμε ειναι αμορφωσιά επιτέλους και πρεπει να εκλείψει.
Γι αυτο βαζουμε μεσα κρεμόριο για να μην κρυσταλλώσει η ζαχαρη, ποσο πιο καθαρα να το εξηγησω δηλαδη;

Και οσο για τις βανιλιομηχανες κτλ να μην θυμηθω καλυτερα τι ανακοινωσε το ΑΠΘ σχετικα για τις τροφες του εμποριου δε νομιζεις;


και η συνέχεια...
 

Ανώνυμος είπε...

Το κρεμοριο εχει βρεθει να ειναι τοξικο για τις μελισσες σε καποιες ερευνες

27 Μαρτίου 2015 - 10:00 μ.μ.
MELISSOCOSMOS είπε...
Καμια τοξικοτητα δεν εχει μην ακουτε τις βλακειες των εμπορων τωρα, καταλαβαίνετε τι παίζεται...

27 Μαρτίου 2015 - 10:13 μ.μ.  


Ανώνυμος είπε...

Βασίλη με είπες αμόρφωτο επειδη σου είπα πως δεν είναι καλή αυτή η τροφή ενω σου είπα την εχω δοκιμάσει και μάλιστα απο το συγκεκριμένο βιντεάκι όπως εχω δει και άλλα βiντεακια ξένα στο youtube ψαχνοντας για συνταγες και εχω δοκιμασει. Καλα δεν βλεπεις στο βιντεάκι πως αυτο που εφτιαξε έχει αδιάλυτη ζάχαρη? Αυτη είναι συνταγη απο ερασιτέχνες χομπίστες του εξωτερικού που πειραματίζονται με 10 μελίσσια. Μαλλον εσυ δεν το χεις δοκιμάσει. Αν το δοκίμαζες θα μας εβαζες και δικό σου βιντεο, δεν θα καθοσουν να μεταφράζεις αλλα βίντεο. Οποτε τα περι αμορφωσιάς πάρτα πίσω και μην παριστάνεις τον Κομπογιαννίτη γιατρό. Δεν ειχα κανενα σκοπο να γραψω με αυτο το επιθετικο ύφος αλλα προκάλεσες.

28 Μαρτίου 2015 - 12:31 μ.μ.


MELISSOCOSMOS είπε...
Εισαι και ψευτης εκτος απο επιμονος.
Πως την εφτιαξες δηλαδη; που αναφερει το αρχικο βιντεο οτι στη συνταγη μπαινει κρεμοριο;
Το οτι μπαινει κρεμοριο μου το ειπαν μολις πριν λιγες μερες.
Αυτο κανει την ζαχαρη να μην κρυσταλωνει και να ομογενοποιειται.
Φτιαξτε την συνταγη και μετα πειτε την γνωμη σας


28 Μαρτίου 2015 - 12:45 μ.μ. 

Ανώνυμος είπε...
ξερεις τι είναι κρεμόριο που σου είπαν; αντε ψαξε στο google....τελειώνω εδω τη συζήτηση να μη χανω χρονο.Σου μιλησα ευγενικα εξ αρχης, με καμια διαθεση κοντρας κ αμέσως εδειξες το ποιόν σου.Καλη συνεχεια.

28 Μαρτίου 2015 - 2:28 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...
Βασιλη σου ειπα το κρεμοριο ειναι τοξικο απο ερευνες και εσυ μου λες μην ακουμε τις βλακειες των εμπορων. Ψαξτο λιγο

28 Μαρτίου 2015 - 3:12 μ.μ.
 

George Michalopoulos είπε...
Βασιλη κλειστο το μπλογκ καλυτερα, θα καψεις πολυ κοσμο, τη μια λες να παιρνουμε ολο το μελι και να ταιζουμε ζαχαρη, τωρα δινεις συνταγες με κρεμοριο, περα απο την αλλη με το λεμονι.. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ συνταγη περα απο αυτες με υμβερτοποιηση με ενζυμο ειναι τρελο ρισκο για την αυξηση HMF. Το κρεμοριο που λες ειναι το λεγομενο cream of tartar και συμβαλει και αυτο οπως και η προσθηκη οξεων στην αυξηση της hmf που σημαινει τοξικη τροφη για τις μελισσες. Ευτυχως που ο φιλος ανωνυμος ειναι επιμονος και προσπαθει να περισωσει καποιους, καλο ειναι να χιλιοτσεκαρεις τις πηγες σου πριν ανεβασεις κατι γιατι πολλοι σε ακολουθουν τυφλα, κριμα ειναι..

28 Μαρτίου 2015 - 7:56 μ.μ. 
 

MELISSOCOSMOS είπε...
Οι μελισσοκομοι που ακολουθουν τις συμβουλες μου όφελος εχουν και το ξερουν οι παντες αυτο.
Αν τοσα χρονια οι συμβουλες μου ηταν μουφα τοτε ο κοσμος θα το ειχε εγκαταληψει το Blog.
Και σταματήστε ορισμενοι να εχθρεύεστε οτιδηποτε κανει τον μελισσοκομο αυτάρκη.
Ουτε ολοι οι μελισσοκομοι θα κανουν αυτη την συνταγη ουτε ειναι ικανη αυτη να βλαψει τις πωλησεις σας.
Μη με εκνευρίζετε λοιπον γιατι το μονο που θα καταφερετε ειναι να με πεισμώσετε και να δωσω κι αλλες συνταγες.


28 Μαρτίου 2015 - 8:11 μ.μ.
 
 
Η αλήθειες είναι ότι

  • Η προσθήκη Κρεμόριο στην μελισσοτροφή ΑΝΕΒΑΖΕΙ κατά πολύ το HMF.
  • Η συνταγή είναι αντιγραφή συνταγής ζαχαροπλαστικής γνωστή εδώ και δεκαετίες. Οι μελισσοκόμοι την αντιγραψανε και αφίσανε μέσα το συστατικό Κρεμόριο, όταν μετά από χρόνια διαπιστώθηκε επικύνδινο για τις μέλισσες σταμάτισαν να το χρησιμοποιούν.
  • Το υλικό είναι το πολύ γνωστό cream of tartar... κάντε μια αναζήτηση και θα δείτε τι ακριβως κάνει στην ζαχαροπλαστική.
  • Για μια ακόμα φορά διαπιστώνετε πόσο επικύνδινη πληροφόριση υπάρχει στο διαδύκτιο. ΠΡΟΣΟΧΗ
  • Αν ακολουθήτε μελισσοκομικές συμβουλές στα τυφλά... καλή σας τύχη.
  • Υπάρχουν άσχετοι με την μελισσοκομία που εύκολα καταντάνε επικύνδινοι.
  •  Οι ξένοι μελισσοκόμοι που γνωρίζουν γράφουν από το 2012 (υπάρχουν αναφορές και από το 2004 και πιο πριν αν ψάξετε) ότι είναι μια παλιά μέθοδος που δεν πρέπει να την κάνουμε πια:


http://www.beekeepingforum.co.uk/archive/index.php/t-19124.html
alanf
10th July 2012, 08:01 AM
Cream of tartar is potassium bitartrate. It's an acid salt that is used to lower the pH of the mix. Heating sucrose (table sugar) in acid medium splits it to glucose and fructose (acid hydrolysis). The mix of sugars can make a fondant with a lower water content than sucrose alone.
BUT

Fructose + heat + acid produces the breakdown product HMF - hydroxy methyl furfural, which is toxic to bees (at far lower levels than humans can tolerate). So best avoided and you only see it in older recipes. Better to add the glucose and/or fructose separately.
Τώρα βγάλτε το συμπέρασμα το δικό σας.
Όσοι γνωρίζουμε μελισσοκομία... δεν χρησιμοποιούμε 
Κρεμόριο στην μελισσοτροφή
αλλά μην ακούτε εμάς ... διαβάστε το τι σας λένε τα παπαγαλάκια των εμπόρων 


26096

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Μελισσοκομικός Συνδικαλισμός... τσίμπα ένα σύλλογο

Μια και έχω καιρό να σας γράψω... ε να σας πω μια ιστορία.

όταν είμουνα παιδί, κάπου μισώ αιώνα πριν,  και πείγενα με τους μεγάλους στα μελίσσια ένα πράγμα θυμάμαι πολύ καλά. Κάθε φορά που τρυγούσαμε, και τρυγούσαμε υπαιθραια μέσα σε σκηνές τότες, στα μελισσοτόπια,  αργά το βράδυ που γεμίζαμε τους τενικέδες οι μεγάλοι λέγανε...

"να είναι καλά τα μελίσσια να μαζεύουν μέλι, να είμαστε εμείς καλά να το τρυγάμε, και να είναι ακομα πιο καλά οι φίλοι μας που θα το αγοράσουν!!"

και μετά αρχίζανε τα φιλοσοφικά, πως εάν είχαμε συναιτερισμό, θα συσκευάζαμε μια χαρά το μέλι, θα το πουλούσαμε σε καλύτερες τιμές, το προιόν θα αποκτούσε πρόσωπο στα μαγαζιά κλπ κλπ για καμιά 10 μέρες και μετά σιωπή.

Η ίδια συζήτηση ξανά στα σκαρια το χειμώνα πριν τις γιορτές. Πως αν είχαμε συναιτερισμό, τώρα που είναι γιορτές κλπ κλπ.

Και μετά, αν αρχές του καλοκαιριού είχαμε ακόμα μέλια στις αποθήκες.. άρχιζαν τα πινελίκια...

"θέλουν να δουλεύουμε για τους εμπόρους, να δίνουμε το μέλι μας τζάμπα, μας έχουν χαντακόσει οι καρεκλοκένταυροι που δεν θέλουν συνεταιρισμό" και πολλές ακόμα με χοντρό ΜΠΙΤ. Με λίγα λόγια γήπαιδο το σπίτι!!!

Και ξαφνικά γιορτή!!! θα ήτανε δεκαετία του 70. Θα γίνει συναιτερισμός, θα πάρουμε λεφτά και από την Αγροτική Τράπεζα, θα κάνουμε και συσκευαστίρια... και στο τέλος κάτι λαμογια που δεν τους ξέραμε καν ξεφύτροσαν ως μελισσοπατέρες της περιοχής, μπήκαν στο ΔΣ και τίποτα. Στη κυριολεξία τίποτα. Όποτε ακουγότανε για δάνεια και για επιδοτήσεις μαζεύανε τον κόσμο, πέρνανε συνδρομές-μερίδια, και από εργο στην τελική τίποτα. Μετά από χρόνια, προσπάθησαν στο ΔΣ κάποιοι να δουλέψουν, παιδιά με μεράκι, είμουνα και εγώ ενήληκας πλέον πρόεδρος για ένα φεγγάρι και κατάλαβα ότι η όλη ιστορία ήταν χαμένη υπόθεση. Εμείς οι μελισσοκόμοι είχαμε φάει στάχτη στα μάτια τόσα χρόνια και τα λαμόγια τρώγανε και είχανε φτιάξει και κοιλιά... και όταν βγάλαμε την στάχτη από τα μάτια το έργο είχε τελοιώσει και εμείς ακόμα ελπίζαμε και ονοιρευόμασταν. Έκλεισε και η κοινοπραξία νοτίου ελλάδος και τότε ξυπνήσαμε για τα καλά.

Την εποχή αυτή, και βασικά λίγα χρόνια πριν, με είχε πλησιάσει ο Γεράσιμος και μου είπε πως ετοιμάζουνε σύλλογο στην Λάρισσα. Μου είπε στους συλλόγους είναι το ‘‘ψωμί‘‘, τους συναιτερισμούς ξέχασε τους. Αναρωτήθηκα τι σκ@τ@ θα κάνουν οι σύλλογοι και μου είπε πως θα εκπλαγώ.

Και πράγματι, έτεξαν τα πρώτα προγράμματα για την μελισσοκομία, και οι σύλλογοι φυτρόνανε σαν μανιτάρια. Οι συναιτερισμοί είχαν χαθεί... ο.κ. ακόμα δραστηριωποιόντουσαν αρκετοί, αλλά στάσιμα τα πράγματα. Να είναι καλά η Κοινοπραξία Βορείου Ελλάδος, που τους μάζεψε τους εναπομείνοντες συνεταιρισμούς, βοήθησε να γίνουν και κάποιες ομάδες παραγωγών κλπ και σώθηκαν οι πραγματικοί επαγγελματίες. Άξιοι άνθρωποι σε συναταιρισμούς που δεν τους θέλανε όμως στους συλλόγους. Γίναμε με δύο μαγαζιά σε κάθε περιοχή... ο ένας συνεταιρισμός και ο άλλος σύλλογος και αν ρωτούσες τα μέλη ποιά η διαφορά η απάντηση ήταν πως στους συλλόγους δήνανε τα λεφτά από το υπουργείο, τίποτα άλλο δεν ξέραμε.

Δεν μπορούσα να πιστέψω το τι χαμός γινότενε... αλλά και εδώ από ουσία θα έλεγα λίγα πράγματα. Τόσα χρόνια έχουν περάσει και εκτός από λίγες εξερέσεις, για συλλόγους πάντα, δεν έχουν κάτι να δείξουν. Κάτι άξιο λόγου, κάτι που αν σταματίσουν να υπάρχουν θα το έχουν αφίσουν πίσω τους.

Τώρα ο κάθε άσχετος νομίζει ότι θα σωθεί μελισσοκομικά με το να είναι μέλος ενός συλλόγου. Ακούγετε κάπως αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Βασικά μαζεύονται μια φορά στα 2 με 3 χρόνια για εκλογές και αν και δεν είμαι από ιδεολογία μέλος, πηγαίνω πιο πολύ για να δω καμιά παλλια καραβάνα σαν εμένα και ειληκρινά στεναχωριέμαι με αυτά που ακούω. Ακούω ένα σωρό ψέματα, γιατί πως αλλιώς να τα πω, ενθουσιάζουν τους νέους που πριν λίγους μήνες βγάλανε μελισσοκομικά βιβλιάρια και έτσι γνώρισαν το σύλλογο... γίνονται οι εκλογές, και για 3 χρόνια τίποτα. Μετά στις επόμενες εκλογές στον ίδιο χώρο οι καραβάνες, εμείς δηλαδή, οι ψέυτες και η νέα παρτίδα νέων... γιατί οι προηγούμενοι νέοι Λούης.

Οπότε για εμένα, με την μορφή που υπάρχουν, οι 95 στους 100 συλλόγους είναι ας τους πω ‘‘απάτη‘‘. Φίλε αν δεν δουλέψεις μόνος σου μην περιμένεις σωτηρία από τον άλλον. Στους συνετερισμούς, συλλόγους και όπως αλλιώς θα ονομαστούν παρόμοιες ομάδες θα βλέπεις δράση όσο υπάρχει χρήμα. Ακούς για προγράμματα μελισσοκομίας, θα φουντόνει η ιστορία, δεν ακούς, θα χάνονται. Τώρα φουντόνουν ξανά γιατί βγαίνουν νέα συμφαίροντα... είναι η πίτα με τους νέους που δημιούργησαν τη φούσκα ‘‘μελισσοκομία‘‘... να τους έχουμε από κοντά, να τους κάνουμε κανά σεμινάριο, να τους πουλήσουμε το παλιό υλικό και τα μελίσσια, να τους κάνουμε κράχτες για το μέλι μας να δείξουμε ότι έχουμε λαό πίσω μας. Μεγάλη πίτα αυτή η ‘‘φούσκα‘‘. Ακόμα και τα blog με ελάχιστες εξερέσεις, πανω σε αυτούς πατάνε και δώστου διαφημίσεις και προόθηση μαγαζιών και άχριστων υλικών.

Προχτές (τώρα με αυτα που γράφω θα καταλάβουν και τα παιδιά ποιός είναι τελικά ο Ανώνυμος... αλλά κάλα παιδιά είστε δεν θα με προδόσετε έτσι;;) με ρώτησαν να τους πω την γνώμη μου ως "συμαντική μελισσοκομική προσωπικότητα με πολλά χρόνια δράσης στο κλάδο" για την ΟΜΣΕ και αυτά που ακούνε να συμβαίνουν τελευταία ...  τους είπα δύο φορές γίνονται μεγάλες φασαρίες, η πρώτη φορά στο γάμο όπου όλοι λένε τι καλά παιδιά που είναι και πως θα προκόψουνε και θα μεγαλουργήσουνε και τραβάνε και ένα γλέντι... και στο διαζύγιο όπου ο ένας κατηγορεί τον άλλον και σουσσ και μουσσ και όλοι οι άλοι φταίνε!!!

Για μένα το σωστό είναι δύο μορφές συλλόγων, αν τους θέλουμε τελικά τους συλλόγους. Ο ένας  μελισσόφιλων που να τους πιάνει όλους, να κάνουν τα πανηγήρια και τις γιορτές και ότι άλλο θες. Και ο άλλος ως συνδικαλιστικό όργανο, με όραμα και στόχους και θέληση για δράση. Τα συνδικαλιστικά θέματα που πρέπει να μας αποσχολούν οργανόνονται από τους συνδικαστικούς συλλόγους ΑΛΛΑ διεκδικούνται από όλους μαζί που έχουν κάποια επαφή με τον χώρο-κλάδο της μελισσοκομίας. Επαγγελματίες, ερασυτέχνες, μελισσόφιλοι, επιστήμονες και επιστιμονοκές εταιρίες, καταναλοτές, έμποροι, σχολεία και σχολές, παλιούς του χώρου αλλά και νέους, ΟΛΟΙ μαζί αγωνίζονται... 

και μετά ξύπνησα...

γιατί πάνε οι εποχές που είμασταν άνθρωποι και βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον. Που οι μελισσοκόμοι τρυγούσαμε, φορτόναμε και διασκεδάζαμε μαζί. Τώρα μαζί μόνο blog διαβάζουμε και αυτά για να περνάει η ώρα και να γελαμε με τις κοτσάνες που γράφει ο Μπίλη Μπι.

Μερικές φορές αναροτιέμαι αν αξίζει το κόπο να γραφω σατιρικά ή και λίγο πιο σοβαρά όπως σήμερα. Και απαντώ μόνος μου πως για μένα ναι, γιατί τελικά πολύ αγάπησα την μέλισσα και τους ανθρώπους μας.