Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

Η κηρήθρα & τα τεχνητά φύλλα κηρήθρας... το ορθόν

Η κηρήθρα είναι βασικό τμήμα της φωλιάς των μελισσών, σε αυτή μεγαλώνει ο γόνος, σε αυτή αποθηκεύουν οι μέλισσες τις τροφές... πάνω σε αυτή γενικά δραστηριοποιείται το μελίσσι.

 Η κηρήθρα όπως ξέρουμε γίνεται από κερί. Το κερί είναι μια λιπαρή ουσία που παράγει η μέλισσα τους κηρογόνους αδένες που βρίσκονται στην κοιλιά της, σε διάταξη κατά ζεύγη, σε τέσσερα σημεία. Από τους κηρογόνους αδένες το κερί βγαίνει σε λέπια, που η μέλισσα πιάνει με τα πόδια της, τα φέρνει στο στόμα της και τα πλάθει με τις σιαγόνες της για να σχηματίσει τις κερήθρες.
Οι μέλισσες που θα παράγουν κερί πρέπει να είναι "χορτασμένες από μέλι"... έχει υπολογιστεί ότι για να βγάλουν οι μέλισσες 1 κιλό κερί πρέπει να έχουν καταναλώσει προηγουμένως περίπου 7 με  9 κιλά μέλι. Στο να παράγουν κερί οι μέλισσες και να χτίσουν κερήθρες, επιδρούν πολλοί παράγοντες:
1.       Ορφανό μελίσσι δεν χτίζει ποτέ κερήθρες.
2.       Για να χτίσουν κερήθρες οι μέλισσες, η θερμοκρασία έξω από την κυψέλη πρέπει να είναι 20ο Κ. και πάνω.
3.       Οι μέλισσες χτίζουν κερήθρες τόσο πιο γρήγορα, όσο η βασίλισσα γεννά πολλά αυγά, για να της δώσουν χώρο να τα τοποθετήσει. Για αυτό το λόγο οι αφεσμοί στις κυψέλες όπου εγκαθίστανται χτίζουν κερήθρες με πολύ γρήγορο ρυθμό και μάλιστα όλες με κελιά εργατριών.
4.       Οι πολύ νεαρές μέλισσες (1-5 ημερών) δεν χτίζουν κερήθρες. Στην 15η μέρα της ηλικίας τους βρίσκονται στο ανώτατο όριο της κηροπλαστικής τους ικανότητας. Όσο προχωράει η ηλικία τους τόσο πέφτει αυτή η ικανότητα.
5.       Η εποχή επιδρά πολύ στην παραγωγή κεριού και το χτίσιμο κερηθρών. Η προχωρημένη άνοιξη, όταν ο καιρός ζεστάνει και η ανθοφορία προχωρεί, είναι η πιο κατάλληλη εποχή για το χτίσιμο κερηθρών, επειδή η γέννα της βασίλισσας επεκτείνεται και η ανάγκη χώρου για την απόθεση του γόνου και αποθήκευση μελιού είναι επιτακτική.
6.       Η αφθονία τροφών. Όσο η μελιτοφορία των λουλουδιών είναι πιο έντονη, τόσο και το χτίσιμο των κερηθρών προχωρεί γρηγορότερα. Ωστόσο, όταν η εποχή είναι περασμένη, στα τέλη του φθινοπώρου λ.χ., δε θα κατορθώσουμε να αναγκάσουμε τις μέλισσες να χτίσουν κερήθρες, όσο και να τις τροφοδοτήσουμε με σιρόπι ζάχαρης ή με μέλι. Θα το αποθηκεύσουν χωρίς να χτίσουν κεριά. Μόνο στη φθινοπωρινή μελιτοφορία του πεύκου και ιδιαίτερα του ρεικιού, εφόσον ο καιρός είναι αρκετά ζεστός, ώστε να τους επιτρέπει να πετούν, τότε χτίζουν κερήθρες.
Τα τεχνητά φύλλα κηρήθρας.

 
 
Αυτές είναι κηρήθρες "πατρόν" από μηχάνημα που τους δίνει το επιθυμητό σχήμα και που οι μέλισσες χτίζουν για να δημιουργησουν μια νέα κηρήθρα.
Το πλεονέκτημα σε σχέση με τις 100% φυσικές κηρήθρες είναι ότι οι κηρήθρες αυτές έχουν μόνο τα εξάγωνα που είναι σε μέγεθος για κελιά εργατριών... προκειμένου αφού χτηστούν και τις γονέψει το μελίσσι να μας δίνει όσο περισσότερο γίνεται εργατικό πληθυσμό και όχι κηφήνες.


Έτσι δίνοντας στις μέλισσες έτοιμες το πατρόν της κηρήθρας, αυτές το κτίζουν με δικό τους κερί και φτιάχνουν την κηρήθρα... έτσι εξοικονομούμε χρόνο και "χρήμα" καθώς μικρότερη παραγωγή κεριού από τις μέλισσες σημαίνει περισσότερο μέλι κατά τον τρύγο.
Πληροφοριακά, η ποσότητα του κεριού που περιέχουν 10 πλαίσια μιας κυψέλης είναι περίπου 1 κιλό.
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε κηρήθρες.

Για μένα το πιο σωστό είναι να φτιάχνετε τις τεχνητές κηρήθρες με το δικό σας κερί. Αυτό μπορεί να γίνει σε βιοτεχνία παραγωγής κηρήθρων ή στο χώρο σας με ατομικές πρέσες ειδικές για την εργασία αυτή.

Φυσικά όλοι κάποτε θα αγοράσουν φύλλα κηρήθρας και όταν έρθει η ώρα αυτή πρέπει να προσέξετε ορισμένα πράγματα. Καλά είναι να επιλέγετε ελληνικά τεχνητά κεριά ακόμα κι αν τα εισαγόμενα είναι πιο φτηνά. Το κερί από τρίτες χώρες μπορεί να περιέχει απαγορευμένες για την Ελλάδα ουσίες (που χρησιμοποιούν οι εκεί μελισσοκόμοι) και αυτές να μεταφερθούν στα προϊόντα μας.
Συνήθως τα καλής ποιότητας φύλλα κηρήθρας έχουν τέλειο "σχήμα" στα εξάγωνα, καλό χρώμα και ευχάριστο άρωμα φυσικού κεριού.
Αν όλα είναι όπως πρέπει αλλά δείτε στις κυψέλες σας τα νεα πλαίσια με φύλλα κηρήθρας κομμένα και χαλασμένα να ξέρετε ότι είναι συμπτώματα κακής ποιότητας τεχνητής κηρήθρας… που εκτός από κερί μπορεί να περιέχει και παραφίνη.

Μελισσoκομικός κόσμος

και ο κόσμος των μελισσών

31608 

2 σχόλια:

 1. Μπράβο πολύ αναλυτικά.!!!!
  Και σαν συμπλήρωμα...κάθε 1000κg μέλι απ τα απολεπίσματα βγάζουμε 10 kg κερί περίπου αρίστης ποιότητος .
  Επίσης όταν το μελίσσι ετοιμάζεται για σμηνουργία σταματά πάσα εργασία καθώς και το κτίσιμο κυρηθρών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επίπτωσης στο μελίσσι. Λογο παραφινης στης κηρηθρες
  Ποιες είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ που με γράφεις... την ευχή μου νάχεις!!!

‘‘παρακαλώ πολύ όχι αισχρόλογα, σχόλια με βρισιές θα διαγράφονται, ευχαριστώ‘‘